Палестински бойци рано тази сутрин направиха няколко пролуки в стената, която отделя ивицата Газа от Египет.
Пролуките са направени с мощни взривове, съобщава РИА Новости, позовавайки се на очевидци.

През дупките са преминали десетки жители на блокирания от три дни анклав, независимо от опитите да бъдат спрени от египетски граничари.

В последните два дни палестинските власти нееднократно се обръщаха към ръководството на Египет с молба да бъде открита границата и да се отвори пропускателния пункт „Рафах", за да се облекчи положението в ивицата Газа. След налагането на блокада в палестинските територии има остър недостиг на храна, горива и лекарства. Преди два дни Израел разреши частично снабдяване с медикаменти и енергия за единствената електроцентрала, но ембаргото за внос на бензин остана в сила.

Според условията на международното споразумение, работата на пункта „Рафах", свързващ Египет и сектора Газа, е възможна само след санкция от страна на Израел и при участието на група международни наблюдатели.

Блокадата на ивицата Газа бе наложена от страна на Израел след ракетен обстрел от палестинска територия през миналата седмица. Тази нощ Съветът за сигурност на ООН на извънредно заседание не успя да стигне до съгласие и да гласува резолюция за ескалацията на напрежението в палестинския анклав.