Палестинските сили за сигурност в Рамала използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите, хвърлящи камъни и скандиращи срещу президента на палестинската автономия Махмуд Абас във вторник, докато народният гняв се надигна след смъртоносната атака на болница в Газа, за която палестинците обвиниха Израел, предава Ройтерс.

Ударът срещу болницата "Ал-Ахли ал-Араби" в Газа, при който според официални лица са загинали около 500 души, е най-смъртоносният единичен инцидент в Газа, откакто Израел започна кампания от въздушни удари, след нахлуването на Хамас в израелските общности на 7 октомври.

Израелската армия отхвърли отговорността за удара, като обвини за неуспешно изстреляна ракета  палестински бойци. Ударът предизвика осъждане от Запада и арабския свят, а протести бяха организирани пред посолствата на Израел в Турция и Йордания и близо до посолството на САЩ в Ливан.

Израел зове израелците да напуснат Турция

Израел зове израелците да напуснат Турция

Има предупреждение и за Мароко

На Западния бряг, където Абас се завърна във вторник, след като отмени планирана среща в Йордания с президента на САЩ Джо Байдън, стотици демонстранти протестираха на централния площад "Манара" в Рамала, като някои скандираха в подкрепа на лидерите на Хамас.

Сблъсъци с палестинските сили за сигурност избухнаха и в градовете Наблус, Тубас и Дженин на Западния бряг, северен град, който беше център на големи израелски военни операции по-рано тази година, според очевидци.

Избухването на протестите на Западния бряг подчертава отдавна тлеещия палестински гняв срещу Абас, чиито сили от дълго време са изправени пред критики заради координиране с Израел по отношение на сигурността на територията.

"Хамас" води революционна война ала Мао Дзедун

"Хамас" води революционна война ала Мао Дзедун

Важен принцип на революционната война е насилието да бъде доведено до своя апогей