Палестинският външен министър Рияд ал-Малики поиска в понеделник незабавно прекратяване на израелската окупация на палестинските територии в началото на изслушванията относно правния статут на спорната земя във висшия съд на ООН, предава "Ройтерс".

Повече от 50 държави ще представят аргументи пред Международния съд (МС) в Хага до 26 февруари след искане от 2022 г. от Общото събрание на ООН за консултативно или необвързващо становище относно окупацията.

Израелските лидери отдавна оспорват, че териториите са официално окупирани въз основа на това, че са били отнети от Йордания и Египет по време на война от 1967 г., а не от суверенна Палестина.

Ал-Малики обвини Израел, че е подложил палестинците на десетилетия на дискриминация и апартейд - обвинения, които Израел отхвърли - с аргумента, че те са били оставени с избора между "изселване, подчинение или смърт".

"Единственото решение, съвместимо с международното право, е тази незаконна окупация да бъде прекратена незабавно, безусловно и напълно", каза той.

Очаква се да отнеме на съдиите няколко месеца, за да обсъдят, преди да издадат своето становище.

Израел е пренебрегвал подобни правни становища в миналото, но това може да увеличи политическия натиск върху войната му в Газа , която е убила около 29 000 палестинци, според здравни служители в Газа, откакто "Хамас" нападна Израел на 7 октомври.

Египет внесе в Международния съд меморандум срещу Израел

Египет внесе в Международния съд меморандум срещу Израел

Кайро осъжда израелските практики срещу палестинците