Представители на Палестинската национална администрация разкритикуваха предложенията на американския държавен секретар Хилари Клинтън към израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи РБК.

"Ако е вярно, че САЩ са предложили пакет от стимули за преустановяване на заселническата дейност, то те ще бъдат изцяло отхвърлени от палестинската страна и по никакъв начин няма да способстват за възобновяването на преговорите", заяви един от лидерите на партия ФАТАХ Амин Макбул.

"Тези предложения показват цялата слабост на администрацията на Обама пред еврейското упорство, демонстрирано с пълна сила от премиера Нетаняху", заяви представителят на ХАМАС Юсуф Резак.

Според него в очите на палестинците САЩ са изгубили ролята си на посредник в преговорите между двете противостоящи си страни.

Той добави още, че Палестина трябва да приеме този факт и да реши какви действия да предприеме в следващите седмици и да търси алтернатива.

По време на официалното посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху в САЩ държавният секретар Хилари Клинтън предложи на Израел пакет от стимули в замяна на въвеждане на 3-месечен мораториум върху заселническата дейност на Западния бряг.

Сред стимулите са - доставка на 20 изтребителя F-35, 3 млрд. долара, задължението да налагат вето на всички антиизраелски резолюции в Съвета за сигурност на ООН, както и обещанието да не искат продължаване на мораториума в случай на преустановяване на строителството за 3 месеца.