"Репортери без граници" предупредиха, че пандемията представлява заплаха и за свободата на медиите по целия свят, съобщава АП.

В годишната си оценка на глобалните медийни свободи групата предупреди, че здравната криза може да послужи като оправдание за правителствата "да се възползват от факта, че политиката е на пауза, обществеността е зашеметена и протестите са невъзможни", за налагане на мерки, които биха били невъзможни в нормални времена."

Северна Корея се нарежда на дъното на индекса, както през 2019 г., Норвегия отново оглави класацията от 180 държави и територии.

Като цяло докладът преценява, че свободата на медиите е "задоволителна" в Съединените щати, но също така, че "публичното унижение, заплахи и тормоз на журналисти продължават да бъдат сериозен проблем" миналата година. САЩ се класира на 45 място в списъка, след държави в Европа, Африка, Азия, Океания, Латинска Америка и Карибите.

Докладът подчертава враждебността на президента на САЩ Доналд Тръмп към някои журналисти и медии и че често използваната фраза за "фалшиви новини" "вече е използвана от лидери по света като инструмент за справяне с медиите".

"Враждебността към журналистите и информационните бюлетини в Съединените щати се задълбочи и засили, а няколко нападения бяха толкова зловещи, колкото тези, които идват от президента", казва групата.

"Злоупотребата се задълбочава още повече на фона на пандемията през 2020 г., тъй като журналистите, отразяващи реакцията на администрацията на Тръмп на кризата, са подложени на атаките на президента по време на неговите брифинги."

Други заплахи за бъдещето на журналистиката са икономически, като съкращаването на работни места. Слабото регулиране на цифровите технологии "създаде информационен хаос", размивайки линии между факти, фантастика, пропаганда и реклама.

"Пандемията засили разпространението на слухове и фалшиви новини толкова бързо, колкото и самият вирус", се отбелязва в доклада.

"За да не се получи така, че това това решаващо десетилетие да бъде катастрофално, хората с добра воля, които и да са, трябва да провеждат кампания за журналисти, за да могат да изпълнят ролята си на доверени трети страни на обществото", се казва в доклада.