Папа Франциск се произнесе против ръкополагането на женени мъже в района на Амазония като средство за справяне с недостига на свещеници в католическата църква, съобщава Би Би Си.

Епископи подкрепиха мярката през миналата година, но решението се нуждаеше от одобрението на папата, за да бъде осъществено.

Католическите свещеници трябва да спазват правилото за безбрачие при ръкополагането им освен в случаите, в които женените служители в англиканската църква са се обърнали към католическата вяра.

Папа Франциск цитира кардинал: Католическата църква е изостанала с 200 г.

Папа Франциск цитира кардинал: Католическата църква е изостанала с 200 г.

В последното няколко дни преди смъртта си кардинал Мартини каза думи, които трябва да ни накарат да се замислим

Целибатът (безбрачието) се разглежда като посвещаване на живота на даден човек на Бога.

В изявление на Ватикана се посочва: "Амазония ни предизвиква, пише папата, да преодолеем ограничените перспективи и да не се задоволяваме с решения, които адресират само част от ситуацията."

Папата настоя, че има нужда от служители, които могат да разберат усещанията на хората в Амазония и културите в нея. Той призова епископите да "насърчават молитвата за свещенически призвания" и да насърчават тези, които искат да станат мисионери, да "избират региона на Амазония".

През октомври миналата година синод от 184 епископи се събра във Ватикана, за да обсъдят бъдещето на църквата в Амазония. Беше изложен аргументът, че на по-възрастни, женени мъже трябва да бъде позволено да стават свещеници.

Папа Франциск за първи път назначи жена на висш пост във Ватикана

Папа Франциск за първи път назначи жена на висш пост във Ватикана

Италиански адвокат ще бъде първата жена, която ще заема мениджърска позиция в най-важния отдел

Те обаче трябва да бъдат мъже, които са особено уважавани и за предпочитане е да идват от коренните общности, където възнамеряват да работят.

Смята се, че поне 85% от селата в Амазония не са в състояние да присъстват на литургия всяка седмица заради недостиг на свещеници. За някои се казва, че виждат свещеник само веднъж годишно.

Ала консервативното крило на католическата църква - особено в Европа и Северна Америка - се изказа против идеята, като се аргументира, че това може да доведе до глобално премахване на безбрачието.

Папа Франциск по-рано каза, че ще разгледа възможността viri probati (мъже с доказана вяра) да изпълняват някои задължения.

"Трябва да помислим дали viri probati е възможност", отбеляза той.

Папата също така обяви, че е решил да не позволява на жените да служат като дякони, които са по-нисък ранг от свещениците.

Отделно той призова за защита на околната среда в Амазония заради жизненоважната ѝ роля за смекчаване на глобалното затопляне.

"Настояваме за прекратяване на малтретирането и унищожаването на майката Земя", подчерта папата.

Папа Франциск плесна по ръката жена, но по-късно се извини

Папа Франциск плесна по ръката жена, но по-късно се извини

Франциск призна, че е "изгубил търпение"