Папа Франциск призова Ватикана да приеме промените. Той цитира прогресивен кардинал, който е предупредил, че Католическата църква сериозно изостава, информира ДПА.

"Последните няколко дни преди смъртта си кардинал Мартини каза думи, които трябва да ни накарат да се замислим: Църквата изостава с 200 г. Защо не се събудим? Страхуваме ли се", попита Франциск.

Папа Франциск премахва "папската тайна" при разследвания на сексуално насилие

Папа Франциск премахва "папската тайна" при разследвания на сексуално насилие

Папата използва властта си, за да пренапише конкретни части от каноничното право

Италианският кардинал Карло Мария Мартини беше архиепископ на Милано и водещ либерален глас в Католическата църква. Разглеждан като евентуален избор за папа, той почина от Паркинсон през август 2012 г.

Папа Франциск го цитира на традиционна реч преди Рождество Христово пред Римската курия. В миналото той използва такива поводи, за да смъмри кардинали и други членове на Римската курия.

По време на обръщението си папата обяви, че Църквата трябва да се адаптира с епохалните промени, да приеме историческата загуба на влияние в светските западни общества.

Снимка 458671

Източник: ЕПА

Папа Франциск иска да посети Китай

Папа Франциск иска да посети Китай

Преди малко повече от година беше подписано споразумение за одобрение на епископите в Китай от Ватикана

"Ние повече не сме под християнски режим, защото вярата - особено в Европа, но също и в много големи части на Запада - очевидно повече не е предпоставка за общ живот и точно обратното - често е отхвърляна, осмивана и маргинализирана", каза той.