Папа Франциск издаде промени в начина, по който Римокатолическата църква се занимава със случаи на сексуално насилие над непълнолетни, премахвайки правилото за "папска тайна", съобщава "Ройтерс".

Два документа, издадени от папата, обхващат практики, съществуващи от известно време в някои страни, включително съобщаване на съмнения за сексуална злоупотреба пред гражданските власти, когато това се изисква от закона.

Документите също забраняват налагането на мълчание на тези, които съобщават за сексуално насилие или твърдят, че са жертва.

Папа Франциск подписа закон срещу педофилията

Папа Франциск подписа закон срещу педофилията

Създават се нови процедури…

Премахването на "папската тайна" в случаите на разследвания за сексуално насилие бе основно изискване от страна на лидерите на Църквата на среща на върха относно сексуалното насилие, проведена във Ватикана през февруари.

Папата увеличи от 14 на 18 години възрастта на деца, под която Ватикана счита порнографски изображения за детска порнография, "с цел сексуално удовлетворение, по какъвто и да е начин или използвайки каквато и да е технология".

И двата документа, издадени във вторник, са известни като рескрипти, където папата използва властта си, за да пренапише конкретни части от каноничното право или части от предишни папски документи.

Полша наказва педофили с 30 години затвор и доживот

Полша наказва педофили с 30 години затвор и доживот

Депутатите променят наказателния кодекс след разтърсващ филм за свещеници педофили