Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел е сред водещите участници във Вселенската конференция във Ватикана "Запазване на достойнството на децата в дигиталния свят: от концепция към действие" по покана на Папската академия на науките.

Конференцията се провежда с покровителството на Негово Светейшество Папа Франциск, Негово Превъзходителство Имам ел-Тайеб и Негово Височество престолонаследника на Абу Даби Шейх Мохамед Бин Зайед. Участват представители на правителството на Обединените арабски емирства, Алиансът за достойнство на децата, религиозни лидери, експерти, учени, политици и лидери на технологичната индустрия.

Официалните лица са приети на аудиенция при Папа Франциск, на която той призова за обединени усилия за по-ефективно справяне със защитата на достойнството на децата в дигиталния свят.

Папата насърчи сътрудничеството на всички: експерти в областта на науката и технологиите, предприемачи, законодатели, политици, педагози, религиозни и морални лидери.

Интерпол спря педофили в "тъмната мрежа", спасени са 50 деца

Интерпол спря педофили в "тъмната мрежа", спасени са 50 деца

Българските ГДБОП свалят сървърите на уебсайта, a в близо 60 страни се провеждат разследвания

Защитата на децата е водещата тема на срещата на Мария Габриел с Папа Франциск и през април тази година. След днешната аудиенция българският еврокомисар коментира, че с папата споделят виждането за все по-голямата важност децата да бъдат защитавани онлайн така, както офлайн.

"Децата вече ежедневно използват технологии, за да общуват, да изразят творчеството си, да споделят мнение, да играят. Дигиталният свят им предоставя достъп до безкрайни образователни, културни, социални възможности. Но днес сме във Ватикана за тази среща, защото знаем, че интернет има и тъмна страна", обяснява Габриел.

"Децата са изправени пред ситуации онлайн, които трудно споделят и обсъждат. Това може да повлияе на чувството им за достойнство и самоуважение, тяхната идентичност. През последните години броят на онлайн материалите, свързани със злоупотреба и насилие с деца, нарасна неимоверно. Затова са наложителни навременни и конкретни действия, а не декларации. Радвам се, че с Папа Франциск имаме споделено виждане за необходимостта да бъдем по-бързи в действията. Само така ще можем да изпреварим онези, които искат да злоупотребяват с децата", допълва.

337 арестувани в 38 държави за педофилия

337 арестувани в 38 държави за педофилия

Британски медии уточняват, че повече от 250 000 видеоматериали са съхранявани на сървър в Южна Корея и са били достъпни чрез сайта 'Welcome To Video"

Тя коментира добри практики на Европейската комисия в последните две години. Кампанията за по-безопасен интернет SaferInternet4EU, която комисарят стартира през 2018 г., вече достигна до 30 милиона европейци и предостави над 1800 нови ресурси по теми като безопасността в интернет, медийната грамотност, киберхигиената.

Тази година е създадена и експертна група, така че всички държави членки да се срещат и разискват общи решения. Миналата година са засилени и правните разпоредби, според които държавите трябва да се погрижат за бързото отстраняване на съдържащо насилие над деца онлайн съдържание.

Мрежата INHOPE вече е с 46 горещи линии в 41 държави на всички континенти, които се подкрепят финансово от ЕС.

Мария Габриел настоява за учене чрез дигитални технологии

Мария Габриел настоява за учене чрез дигитални технологии

Другият основен приоритет за еврокомисаря е свързаност на училищата

"Трябва да засилим сътрудничеството между международните, регионалните и местните действащи лица. Събития като Вселенската конференция са много важни за споделяне на мнения и опит. Нужно е да се възползваме в по-голяма степен от потенциала на технологиите за противодействие на злоупотребата онлайн с децата", обяснява Габриел.

Според нея, "Изкуственият интелект може много да допринесе в идентифицирането на материалите с насилие над деца и засичането на извършителите. Отговорността на платформите също е много важна - те следва да отдават приоритет на закрилата на децата, когато разработват своите бизнес модели".

"Посланието днес е, че нашата роля и дълг е да се грижим за настояще и бъдеще, в което най-уязвимите - децата, са защитени онлайн, независимо от тяхната раса, убеждения, пол, възраст или икономически статус", допълва българският еврокомисар.

Китай забранява среднощен гейминг на децата, бори се със зависимост

Китай забранява среднощен гейминг на децата, бори се със зависимост

От 8 до 16-годишните могат да харчат онлайн до $29 месечно, тези до 18 години - $57