Японският премиер Фумио Кишида и папа Франциск се договориха в сряда да се стремят към свят, свободен от ядрени оръжия, тъй като войната на Русия срещу Украйна представлява сериозна заплаха за глобалната сигурност, съобщава Агенция Ройтерс.

Посещението във Ватикана на лидера на единствената страна, претърпяла опустошенията от атомни бомбардировки, дойде след като руският президент Владимир Путин заяви, че може да използва ядрени оръжия, докато войната се проточва.

Кишида и Франциск осъдиха убийството на цивилни в Украйна и се съгласиха да засилят усилията за възстановяване на мира в разкъсаната от война страна, според японското външно министерство.

Франциск беше цитиран от Ватикана, който казва на Кишида, че използването и притежаването на ядрени оръжия е "немислимо". Срещата е първата от 2014 г. насам между японски премиер и папата във Ватикана.

Франциск продължи да говори гласно за премахването на ядрените оръжия, включително чрез своите обръщения през 2019 г. в Хирошима и Нагасаки, двата японски града, над които Съединените щати взривиха атомни бомби през Втората световна война.

Папа Франциск поискал среща с Путин, повече от месец чака отговор

Папа Франциск поискал среща с Путин, повече от месец чака отговор

Провел е 40-минутен разговор с патриарх Кирил

Срещата се състоя преди разговорите на Кишида с италианския премиер Марио Драги, по време на които инвазията на Русия в Украйна също ще бъде основна точка от дневния ред, според японски представители.

От петък Кишида е на осемдневно турне из пет страни в Югоизточна Азия и Европа. Той трябва да проведе разговори с британския премиер Борис Джонсън в четвъртък.

Пътуването, което го отведе и до Индонезия, Виетнам и Тайланд, идва преди срещата на върха на Групата на седемте големи развити страни, която ще се проведе в Германия през юни.

С двамата лидери на европейските държави, които са част от Г-7, Кишида вероятно ще обсъди техния отговор на войната, включително хуманитарна помощ за Украйна и наказателни мерки срещу Русия и Северна Корея, която отново изстреля балистична ракета в сряда в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Кишида също се стреми да засили сътрудничеството за "свободен и отворен Индо-Тихоокеански" регион в лицето на нарастващата увереност на Китай в регионалните води.

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Позицията на Русия идва повече от месец, след като папата е отправил искането си