Папа Франциск се срещна с украинския президент Володимир Зеленски във Ватикана в петък сутринта за втората им среща лице в лице за четири месеца, предава "Ройтерс".

Папата и украинският лидер, които се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Групата на седемте (G7) в Южна Италия това лято, проведоха лични разговори в апостолическия дворец на Ватикана.

Зеленски пътува из Европа тази седмица, за да обсъди предложения от него "план за победа" с лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Германия и с ръководителя на НАТО.

Западни служители и Зеленски заявиха, че войната с Русия е в критична точка и Украйна желае допълнителна подкрепа, за да се опита да промени баланса на бойното поле и да се постави в силна позиция за евентуални мирни преговори.

Папата си навлече гнева на украинските официални лица през март, когато предложи да имат смелостта да развеят "бялото знаме", за да преговарят за край на войната с Русия. Тогава Зеленски от разстояние отхвърли забележките на папата като "виртуално посредничество".

Папа Франциск също критикува плановете на украинските законодатели да забранят дейността на свързан с Русия клон на християнската православна църква, който украинците обвиняват в разпространение на проруска пропаганда и шпионаж.

Папата критикува войните за липсата на морал

Папата критикува войните за липсата на морал

Има правила и по време на войните, припомни Светият Отец