Папа Франциск осъди войнствените национализми и призова за общоевропейски отговор на въпроса за миграцията. Той бе категоричен, че не трябва да се допусне Средиземно море да се превърне в "гробище на достойнството". Това предаде Ройтерс.

Папата се изказа в полза на посрещането на мигрантите, които търсят по-добър шанс за живот в Европа. "Има вик на болка и той превръща Средиземно море от люлката на цивилизацията в гробището на достойнство. Това е сподавеният вик на братя и сестри мигранти", изтъкна главата на Католическата църква.

Според Агенцията на ООН за бежанците около 178 500 мигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море тази година. Други 2500 са загинали или изчезнали, опитвайки се да достигнат стария континент.

Папа Франциск отправи апел към европейците да чуят виковете на болка, надигащи се от Северна Африка и Близкия изток. "Колко силно се нуждаем от това в настоящия момент, когато остарелите и войнствени национализми искат да накарат мечтата за общността на нациите да избледнее!", допълни той.

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Мелони е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие"