Папа Франциск заяви, че "безразборното нанасяне на удари" по цивилни е военно престъпление, защото нарушава международното хуманитарно право, съобщава "Ройтерс".

87-годишният глава на Римокатолическата църква направи изявлението си в 45-минутно обръщение към акредитирани във Ватикана пратеници, което понякога се нарича неговата реч за "състоянието на света".

Изразявайки загриженост, че войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа може да обхване по-голяма част от Близкия изток, той призова за "прекратяване на огъня на всеки фронт, включително Ливан".

Папата осъди трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел като "жесток" акт на "тероризъм и екстремизъм" и поднови призива за незабавно освобождаване на заложниците, които все още са държани от екстремисти в Газа.

Папа Франциск: Войните са престъпление срещу Бога и човечеството

Папа Франциск: Войните са престъпление срещу Бога и човечеството

Той направи забележката си в годишната си реч

В коментар, свързващи двата основни конфликта в света, Франциск заяви, че съвременната война често не прави разлика между военни и цивилни цели.

Няма конфликт, който да не завърши по някакъв начин с "безразборно поразяване" на цивилното население, подчерта той.

"Събитията в Украйна и Газа са ясно доказателство за това. Не трябва да забравяме, че тежките нарушения на международното хуманитарно право са военни престъпления и че не е достатъчно да ги посочим, а трябва и да ги предотвратим", изтъкна още папата.

Папата: Конфликтът между Израел и "Хамас" е прераснал от война към "тероризъм"

Папата: Конфликтът между Израел и "Хамас" е прераснал от война към "тероризъм"

Папа Франциск се срещна с израелски роднини на заложници, държани от "Хамас", както и с палестинци със семейства в Газа

"Необходими са по-големи усилия от страна на международната общност за защита и прилагане на хуманитарното право, което, изглежда, е единственият начин да се гарантира защитата на човешкото достойнство в ситуации на война", посочи той.

Военната кампания на Израел в гъсто населената ивица Газа досега е причинила смъртта на 22 835 палестинци. Израел твърди, че 1200 души са били убити при нападението на "Хамас" на 7 октомври, а около 240 са взети за заложници.

Франциск отбеляза и че скорошното възраждане на антисемитизма след началото на войната в Газа е "бич", който трябва да бъде изкоренен от обществото.