Папа Франциск се срещна днес отделно с израелски роднини на заложници, държани от "Хамас", както и с палестинци със семейства в Газа. Той обяви, че конфликтът е надхвърлил войната и се е превърнал в "тероризъм", съобщава "Ройтерс".

По време на общата си аудиенция на площад "Св. Петър" малко след ранните сутрешни срещи в резиденцията си, Папата заяви, че е чул директно как "и двете страни страдат" в конфликта. "Това правят войните. Но тук отидохме отвъд войните. Това не е война. Това е тероризъм", посочи той и помоли за молитви и двете страни "да не вървят напред със страсти, които в крайна сметка убиват всички".

И двете групи проведоха отделни пресконференции по-късно днес.

Папата проведе срещите и изрази позицията си часове след като правителството на Израел и "Хамас" се споразумяха за четиридневна пауза в боевете помежду си. Тя ще позволи доставки на помощи, както и освобождаването на най-малко 50 заложници, заловени от екстремистите, в замяна на най-малко 150 палестински пленници, задържани в Израел.

Израел постави Газа под обсада и безмилостни бомбардировки след началото на войната между тях през октомври.

Оттогава повече от 13 000 жители на Газа са били убити, като около 40% от тях са били деца, според медицински служители в Газа.

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Предложението за смъртни присъди се подкрепя от крайнодесните съюзници на премиера Бенямин Нетанаху