Папа Франциск приписа второ чудо на италианския тийнейджър Карло Акутис, който използва компютърните си умения за разпространение на католическата вяра, разчиствайки пътя той да стане първият светец от поколението на милениалите. Акутис, който почина от левкемия през 2006 г. на 15-годишна възраст, беше известен неофициално като "Божия инфлуенсър", предава Ройтерс.

Роден в Лондон и израснал в Милано, Акутис се грижеше за своя енорийски уебсайт и по-късно за сайта на базирана във Ватикана академия. Папа Франциск взе решението за признаване на второто чудо по време на среща с кардинал Марчело Семераро, ръководител на отдела за канонизация на светии във Ватикана, съобщиха от Светия Престол в четвъртък.

Акутис беше обявен за блажен през 2020 г., след като му беше приписано едно чудо. Приписването на второ чудо означава, че той вече може да бъде канонизиран, но Ватикана не посочи кога ще се случи това. Римокатолическата църква учи, че само Бог извършва чудеса, но че светците, за които се смята, че са с Бога на небето, се застъпват за хората, които им се молят. Чудо обикновено е необяснимо от медицинска гледна точка изцеление на човек.

Заради своята "важна роля в евангелизацията чрез интернет", Акутис беше определен за патрон на миналогодишния Световен ден на младежта в Лисабон, съобщиха организаторите на събитието.

Папата скептичен към "плачещите" Мадони

Папата скептичен към "плачещите" Мадони

Той предупреди епископите по места да проучват внимателно подобни явления