Папа Франциск беше подложен на критики, след като насърчи руските младежи да не се отказват от "наследството" си на "велика, просветена Руска империя".

"Никога не се отказвайте от това наследство, вие сте наследници на великата Майка Русия, продължете напред с нея", каза папа Франциск на младите руснаци, събрали се на Общоруската среща на католическата младеж в Санкт Петербург в петък.

По време на речта, чийто клип беше публикуван онлайн, папата се върна и към бившите руски императори Петър I и Екатерина II , двама владетели, които изиграха ключова роля в разширяването на руските завоевания в Европа и които са известни като символи на руския империализъм.

"Вие сте наследници на велика Русия: велика Русия на светци, на царе, велика Русия на Петър Велики, на Екатерина II, на тази велика, просветена Руска империя, на велика култура и голяма човечност", каза той.

Коментарите предизвикаха възмущение онлайн, като мнозина критикуваха решението на папата да възхвалява империалистическото минало на Русия, особено като се има предвид продължаващата война на Кремъл в Украйна.

Въпреки това, в останалата част от речта си, публикувана онлайн от Ватикана, папата казва на руската младеж да бъде "занаятчия на мира" и да "сее семената на помирението".

Папа Франциск многократно критикува руската инвазия в Украйна, призовавайки за прекратяване на конфликта. Но също така направи някои противоречиви забележки , привидно обвинявайки НАТО за конфликта, и отказа да осъди Путин по име.

Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски интереси, но не само руски
Обновена

Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски интереси, но не само руски

Папата за войната, своята евентуална оставка и инвалидната количка