Папа Франциск и генералният секретар на ООН със съвместно изявлени в края на годината в петък, призовавайки света да си спомня деца, умиращи от глад, мигранти, търсещи безопасност, и планета, застрашена от ядрени оръжия и климатични промени, съобщава АП.

Франциск е домакин на Антонио Гутериш и двамата излязоха със съвместно видео съобщение от библиотеката на папата. Темите засегнаха множество въпроси, по които Ватикана и ООН намират нарастваща обща позиция.

Двамата осъдиха "скандала" с глада и тежкото положение на мигрантите, принудени да избягат от домовете си заради конфликти, глобално затопляне или религиозно преследване.

Папата зове братство между народите да замени доктрината за ядреното възпиране

Папата зове братство между народите да замени доктрината за ядреното възпиране

Франциск пак обвърза екологичните проблеми с международния мир и сигурност

Те обявиха за "неморално" както използването и притежаването на ядрено оръжие, така и се заклеха да се борят заедно срещу "чумата" - всички видове злоупотреби с деца.

Ватикана бе остро критикуван от комитет по правата на човека на ООН за скандала със сексуални злоупотреби на духовенството, въпреки че тази седмица Франциск отговори на едно от основните оплаквания на комисията и отмени правилото за "папската тайна" при такива случаи.

След десетилетия понякога враждебни отношения по отношение на политиките в областта на репродуктивното здраве на ООН, Ватиканът на Франциск все по-често включва служители на ООН в конференции и становища за политики и приема някои от основните приоритети на организацията.

Папа Франциск премахва "папската тайна" при разследвания на сексуално насилие

Папа Франциск премахва "папската тайна" при разследвания на сексуално насилие

Папата използва властта си, за да пренапише конкретни части от каноничното право