Папа Франциск призова за съгласувани действия срещу разрушаването на околната среда и климатичните промени, възобновявайки ожесточената си атака срещу консуматорството и финансовата алчност, които, по думите му, застрашават планетата, съобщава „Ройтерс”.

Година след публикуването на първата папска енциклика, посветена на проблемите на околната среда, папата настоя християните да положат защитата на природата като основна част от своята вяра, добавяйки я към седемте „дела на милосърдието”, които те трябва да извършват.  

Бог ни е дал изобилна градина, но ние я превърнахме в замърсена пустош от боклуци и мръсотия”, изтъква папа Франциск в документ, публикуван за да съвпадне с Международния ден на молитвата за грижата за Сътворението.

Роден в Аржентина, Франциск е първият папа от развиваща се страна и поставил екологичните каузи в основата на своето папство, осъждайки това, на което той гледа като еднократна потребителска култура и необуздани, пазарно ориентирани икономики.

„Икономика и политика, общество и култура не могат да бъдат доминирани от краткосрочното и късогледото мислене и от незабавните финансови и изборни печалби”, подчертава папата, предполагайки, че могат да са необходими по-амбициозни действия за ограничаване на климатичните промени.  

Световните лидери се разбраха в Париж през декември да се ангажират с ограничаване на емисиите на парникови газове в опит за възпиране на нарастващите температури, докато Световната метеорологична организация обяви през юли, че планетата се затопля по-бързо от очакваното и се очаква 2016 г. да бъде най-топлата, регистрирана някога.  

Франциск приветства споразумението от Париж, но призова избирателите навсякъде по света да се уверят, че техните правителства не отстъпват от ангажиментите си.

„Гражданите трябва да настояват, че това се случва, и настина да се застъпват за още по-амбициозни цели”, отбелязва той.

Той поиска римокатолиците по света, които наброяват около 1 млрд. души, да прегърнат зеления дневен ред, посочвайки, че защитата на околната среда трябва бъде добавена към делата на милосърдието.