Папа Франциск заяви, че вижда "лицемерие" в критиките срещу решението да позволи на свещениците да благославят еднополовите двойки, съобщава "Ройтерс".

Днешното му изказване бе вероятно най-силно формулираната му защита на този ход.

Благословиите на ЛГБТ двойки бяха разрешени миналия месец от документ на Ватикана, наречен Fiducia Supplicans. Решението обаче срещна значителна съпротива в Католическата църква, особено от страна на африканските епископи.

"Никой не се скандализира, ако дам благословията си на бизнесмен, който може би експлоатира хора, а това е много тежък грях. Но е скандално, ако я дам на хомосексуалист", посочи папата и допълни: "Това е лицемерие".

Франциск, който изрече добилите известност думи "Кой съм аз, за ​​да съдя?" на въпрос за хомосексуалността в началото на своето папство, определи като своя мисия насърчаването на по-гостоприемна и по-малко осъждаща католическа църква.

Папата отхвърля "грозните заключения" за благословиите за еднополови двойки

Папата отхвърля "грозните заключения" за благословиите за еднополови двойки

Понякога решенията не се приемали, защото не се разбират

Консерваторите се опасяват, че това рискува да подкопае моралните учения на Църквата.

Франциск защити Fiducia Supplicans на няколко пъти, но призна отпора срещу документа и уточни, че благословиите не се равняват на официално одобрение от Църквата за еднополови съюзи.

"Когато една двойка дойде спонтанно, за да поиска благословия, не се благославя съюзът, а само хората, които заедно са я поискали. Не съюза, а хората", подчерта Франциск на 26 януари.

Църквата учи, че еднополовият секс е грешен и безпорядъчен и хората с влечения към същия пол трябва да се опитват да бъдат целомъдрени.

Ватикана убеждава: Благословията за еднополови двойки не е богохулство

Ватикана убеждава: Благословията за еднополови двойки не е богохулство

Успокоение за католическите епископи в някои страни

Миналата седмица папата заяви, че се надява критиците на благословиите на еднополови двойки в крайна сметка да ги разберат. Той обаче отбеляза, че африканците са "специален случай" в противопоставянето си на хомосексуалността.

Епископите в Африка твърдо отхвърлиха Fiducia Suplicans. В някои африкански страни хомосексуалността се наказва строго със затвор или дори със смъртно наказание.

От избирането си през 2013 г. папа Франциск се опитва да направи Църквата с нейните 1,35 милиарда членове по-отворена за ЛГБТ хората, но без да променя моралната доктрина.