Папа Франциск защити историческото решение да се одобряват благословии за еднополови двойки, съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че критиците на това решение в Католическата църква са направили прибързано "грозни заключения", защото не го разбират.

В телевизионно интервю папа Франциск направи първите си публични коментари, след като декларацията от 18 декември предизвика широк дебат в Църквата, а епископите в някои страни, особено в Африка, не разрешиха на своите свещеници да я прилагат.

"Понякога решенията не се приемат, но в повечето такива случаи това е, защото не се разбират", поясни той.

"Опасността е, че ако не харесвам нещо и го сложа (противопоставянето) в сърцето си, се превръщам в съпротива и прибързвам с грозни заключения", заяви главата на Римокатолическата църква.

Ватикана убеждава: Благословията за еднополови двойки не е богохулство

Ватикана убеждава: Благословията за еднополови двойки не е богохулство

Успокоение за католическите епископи в някои страни

"Това се случи с последните решения относно благословиите за всички", заяви той, имайки предвид декларацията, известна с латинското си наименование Fiducia Supplicans, която бе издадена и одобрена от доктриналния отдел на Ватикана.

След първоначалната декларация Ватиканът се опита да поясни, че благословиите не са равносилни на одобрение на едннополовия секс и не трябва да се разглеждат като нищо наподобяващо тайнството на брака за хетеросексуални двойки.

Дори разяснение по-рано този месец от доктриналния отдел на Ватикана обаче не повлия на епископите в Африка, където в някои страни еднополовите отношения се наказват със затвор или дори със смъртно наказание.

Миналата седмица те излязоха с писмо, в което се посочва, че декемврийската декларация е предизвикала "безпокойство в умовете на мнозина" и не може да бъде приложена поради културния контекст на континента.

Ватикана одобри благословията за еднополови двойки при определени условия

Ватикана одобри благословията за еднополови двойки при определени условия

Това обаче не променя доктрината на Църквата

Някои епископи във Франция заявиха на своите свещеници, че могат да благославят хомосексуалисти, но не и двойки.

Църквата учи, че еднополовият секс е грешен и безпорядъчен и хората с влечения към същия пол трябва да се опитват да бъдат целомъдрени. Изглежда, че папата намекна за това в своя отговор.

"Господ благославя всички. Но тогава хората трябва да влязат в диалог с благословията на Господа и да видят пътя, който Господ предлага. Ние (Църквата) трябва да ги хванем за ръка и да ги поведем по този път, а не да ги осъждаме от самото начало", подчерта той.

От избирането си през 2013 г. папа Франциск се опитва да направи Църквата с нейните 1,35 милиарда членове по-отворена за ЛГБТ хората, но без да променя моралната доктрина.