В никоя война няма истински победители, каза папа Франциск в четвъртък по време на посещение на военно гробище от Втората световна война край Рим, на фона на конфликтите в Близкия изток и Украйна, предава Ройтерс.

Папа Франциск пристигна с инвалидна количка на гробището на Британската общност в Рим, за да почете паметта и да положи цветя по време на посещение в Деня на всички души, когато Римокатолическата църква почита всички починали.

"Войните винаги са поражение, винаги. Никога няма пълна победа. Едната страна побеждава другата, но зад това винаги стои поражение заради цената, която трябва да се плати", каза той в импровизирана проповед по време на възпоминателна литургия в гробището, на което присъстваха няколко посланици от страните от Британската общност.

Папа Франциск призова за прекратяване на огъня в Газа и създаване на хуманитарни коридори, които да помогнат за облекчаване на страданията на обсадените й жители.

Той също така призова за решение на близкоизточния конфликт с две държави, каза, че Израел има право да се защитава от нападение и осъди нарастването на антисемитизма в световен мащаб.

Гробището в район на Рим, който е бил терен на улични боеве по време на Втората световна война, е последното място за вечен покой на около 425 войници от Великобритания и нейните бивши колонии, които са загинали в боевете в Италия.

Папа Франциск говори за трагедията на войната.

"На входа гледах възрастта на загиналите, предимно между 20 и 30 години. Съкратени животи, животи без бъдеще... тук...", каза той

"Помислих си за родителите, за майките, които са получли писмо: "Госпожо, имам честта да Ви кажа, че вашият син е герой. "Да, герой, но ми го отнеха. Толкова много сълзи в тези прекъснати животи", каза той.

"Същото се случва и днес. Толкова много хора, млади и не толкова млади, във войните по света, дори тези, които са по-близо до нас, в Европа и близо до нея... толкова много загинали".

Папа Франциск с апел към Хамас и Израел да прекратят огъня

Папа Франциск с апел към Хамас и Израел да прекратят огъня

Той отправи призив за освобождаването на заложници