Папа Франциск се извини на народите на Демократична република Конго и Южен Судан в неделя, като заяви, че се налага да отмени посещението си поради проблеми с мобилността си, и каза, че се надява състоянието му да се подобри, предава Ройтерс.

Ватикана обяви в четвъртък, че пътуването от 2 до 7 юли е отложено за неопределено време заради проблемите с дясното коляно на 85-годишния папа, които го принудиха да използва инвалидна количка вече повече от месец.

Папата подхрани слухове за бъдеща оставка

Папата подхрани слухове за бъдеща оставка

Според други той имал още твърде много за вършене

"Изпитвам голямо съжаление, че трябваше да отложа това пътуване, което все още имам голямо желание да направя", каза той в неделното си обръщение пред хиляди хора на площад "Свети Петър".

"Моля Ви да ме извините за това. Нека заедно да се помолим с Божията помощ и с подходящо медицинско лечение да отида при Вас възможно най-скоро. Надяваме се", каза той, обръщайки се директно към хората и властите на двете страни.

Ватикана каза в четвъртък, че пътуването е отложено "за да не се застрашат резултатите от терапията, на която той подлага коляното си".

В неделя той нарече заболяването си, за което се смята, че е скъсана колянна връзка, "проблеми с крака". Папата също страда от ишиас, заради което куцаше още преди появат на проблема с коляното.

Източници от Ватикана казаха, че папата се лекува с няколко инжекции седмично и прави физиотерапия, и че се е надявал да успее да си възвърне поне частична способността да ходи, преди да предприеме пътуване.

Преди това бе съобщено, че папата е против операцията поради проблеми с общата анестезия след операция за отстраняване на част от дебелото му черво преди година.

Все още се очаква папата да посети Канада от 24 до 30 юли.

Той също така призова хората да не "свикват" с войната в Украйна. "Нека не позволяваме на изминалото време да притъпи болката ни и загрижеността ни за тези мъченици", каза той

Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата

Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата

Той бил пример за възрастните хора