Папа Франциск използва инвалидна количка на публично място в четвъртък за първи път, откакто съобщи за упорита болка в коляното, която ограничи способността му да ходи, предава Ройтерс.

На аудиенция за група монахини, папа Франциск беше откаран с инвалидната количка до мястото си на сцената. През последните два месеца, той успяваше да измине сам около 10 метра от страничния вход до мястото си в центъра, макар и с помощта на помощници.

Миналата седмица във вторник папата внезапно отмени планираните си дейности за деня заради пристъп на болка в коляното, съобщи Ватикана, цитиран от Ройтерс.

В изявлението се казва, че лекарите му са му наредили да почива и че той няма да участва в заседание на Съвета на кардиналите, който го съветва по въпроси на църквата.

85-годишният папа трябваше да ограничи събитията през последните седмици заради болката в дясното коляно.

Няколко пъти през Великденския период той присъства, но не е води литургиите в базиликата Свети Петър. Вместо това той делегира архиепископ или кардинал да отслужва литургията, докато той седи по време на службата и да чете проповедта си също седнал.

Папа Франциск поискал среща с Путин, повече от месец чака отговор

Папа Франциск поискал среща с Путин, повече от месец чака отговор

Провел е 40-минутен разговор с патриарх Кирил

По-рано тази година папата разказа, че лекарите му правят редовни инжекции, за да подпомогнат движението на ставите. Не е ясно дали тази терапия е започнала.

Той също така страда от ишиас, който причинява болка в крака му, заради която накуцва.

Последният път, когато папата беше видян в инвалидна количка, беше през юли миналата година в римската болница "Гемели", където беше опериран за отстраняване на част от червата му.