Папа Франциск настоя в съобщение, публикувано преди срещата на ООН за климата COP26, че световните лидери трябва да реагират "спешно" на климатичната криза, информира "Франс прес".

"Политиците, вземащи политически решения, които ще се срещнат на COP26 в Глазгоу, са спешно призовани да осигурят ефективни отговори на настоящата екологична криза", изтъкна папата в съобщение, излъчено по радио Би Би Си, преведено от италиански.

Той добави, че това "ще предложи конкретна надежда на бъдещите поколения".

Климатични промени: човешката дейност кара горите да отделят въглерод

Климатични промени: човешката дейност кара горите да отделят въглерод

А горите се смятаха за най-голямото оръжие срещу въглеродните емисии

Той завърши, като подчерта, че всеки човек може да играе роля в "промяната на нашия колективен отговор на безпрецедентната заплаха от климатичните промени и деградацията на нашия общ дом".

Папата по-рано този месец се присъедини към близо 40 религиозни лидери в призив към правителствените лидери на COP26 за "спешни, радикални и отговорни действия" за драстично ограничаване на парниковите газове.

84-годишният папа няма да участва в критичните преговори, целящи борба с извънредното положение с климата. Ватиканът изпраща делегация, водена от държавния секретар кардинал Пиетро Паролин.

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Това обявиха над 700 икономисти от цял свят в безпрецедентен призив

Франциск ще се срещне с няколко световни лидери, докато присъстват на срещата на ръководителите на страните членки на Г-20 в Рим, преди да се отправят към COP26.

Папата ще проведе аудиенции с президента на САЩ Джо Байдън, който е практикуващ католик, и южнокорейския държавен глава Мун Дже-ин днес. Утре той трябва да се срещне за първи път с индийския премиер Нарендра Моди.