Папа Франциск призова Европа да разруши стените, които са изградени, за да се предпази от мигрантите и да приеме радикална социална икономика, която служи на много, не на няколко. Това съобщава Агенция „Франс прес”.

Припомняйки за основателите на Европейския съюз и периода след Втората Световна война, папата заяви, че те са се осмелили радикално да променят моделите, които са довели до война.

Папата посочи, че мечтае за Европа, в която не е престъпление да си мигрант.

„Днес, повече от всякога, тяхната визия ни вдъхновява да построим мостове и да съборим стените”, заяви папа Франциск по време на реч по случай приемането на престижната ежегодна награда на Европейския съюз „Карл Велики”. 

Наградата му се връчва за приноса му за обединението на Европа. Церемонията се състоя във Ватикана.

След като неочаквано реши да приеме наградата, папа Франциск отправи послание към присъстващите, сред които германският канцлер Ангела Меркел и ръководители на основни европейски институции – на Съвета, комисията, парламента и неговата централна банка.

Какво се е случило с теб, Европа на хуманизма, шампион по човешки права, демокрация и свобода. Какво се е случило с теб, Европа, дом на поети, философи, артисти, музиканти и мъже и жени на писмото”, попита папа Франциск.

Взаимствайки фраза от писателя и оцелял от Холокоста Ели Висел, папата заяви, че Европа има нужда от преливане на памет, за да се освободи от изкушението на бързи и лесни краткосрочни политически дивиденти.

След тази препратка към мигрантската криза, Франциск заяви, че Европа трябва основно да промени своя икономически модел.

„Ако искаме да преосмислим нашето общество, е нужно да създадем достойни и добре платени работни места, особено за нашите млади хора”, допълни папата.