Папа Франциск е назначил медицински служител от здравните служби на Ватикана за негов "личен медицински асистент", съобщиха от Ватикана в четвъртък, което показва, че папата приема, че ще има нужда от повече грижи с напредване на възрастта му, предава Ройтерс.

Говорейки пред репортери в самолета на връщане от пътуване до Канада в събота, 85-годишният папа каза, че напредването на възрастта и трудностите при ходене са поставили началото на нова, по-бавна фаза от неговия понтификат.

В изявление от четвъртък Ватиканът назова асистента като Масимилиано Страпети, координатор на медицинските сестри и здравните заведения на Ватикана.

Позицията на "личен медицински асистент" не е съществувала преди в неговия понтификат, въпреки че папа Йоан Павел II, който почина през 2005 г., е имал на служба редица медицински специалисти през последните години от живота си.

Настоящият папа вече има личен лекар, специалист по гериатрия в римската болница "Гемели", където той претърпя операция на дебелото черво. Това беше първият път, когато папата беше хоспитализиран от избирането му през 2013 г.

Миналата година Франсис се пошегува в интервю, че Страпети е този, който "спаси живота му", като го убеди, че не може повече да отлага операцията.

Ппапата страдаше от тежко стесняване на дебелото черво, причинено от дивертикулит или образуването на малки, изпъкнали торбички по чревната стена.

През последните месеци папа Франциск се наложи да използва инвалидна количка, бастун или проходилка поради болки в дясното коляното, причинена от малка фрактура и възпалена връзка.

"Не мисля, че мога да продължа да пътувам със същия ритъм, както преди", каза той в коментарите си пред репортери на връщане от Канада.

Мисля, че на моята възраст и с това ограничение трябва малко да запазя (силата си), за да мога да служа на Църквата, или да реша да се оттегля", каза папа Франциск.

Той обясни, че предпочита да не оперира коляното си, защото не иска повторение на дългосрочните негативни странични ефекти от анестезията, която е получил след миналогодишната чревна операция.

"Но ще се опитам да продължа да пътувам, за да бъда близо до хората, защото това е начин на служене", каза той.

В интервю за Ройтерс миналия месец папа Франциск повтори често заявяваната си позиция, че може да подаде оставка някой ден, ако влошеното здраве направи невъзможно да управлява Църквата - нещо, което беше почти немислимо преди Бенедикт XVI да подаде оставка през 2013 г.

Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата

Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата

Той бил пример за възрастните хора