Евентуално връщане на окупираните от Русия територии на Украйна е "политически проблем", който трябва да бъде решен и от двете страни. Това заяви папа Франциск в първия си публичен коментар относно искането на Украйна той да подкрепи нейния план, изискващ пълно изтегляне на руските сили, съобщава "Ройтерс".

Главата на Римокатолическата църква не зае позиция относно връщането на територии като основно условие за мир - нещо, за което настояват Украйна и много от нейните западни поддръжници.

В интервю за телевизия "Телемундо" Франциск беше попитан два пъти дали Русия трябва да върне териториите. Първия път той не отговори на тази част от въпроса, но когато беше запитан отново, отвърна, че това е политически въпрос.

"Мирът ще бъде постигнат, след като те могат да разговарят помежду си, лице в лице или чрез посредници. Ако не разговарят, това е политически въпрос".

Зеленски към папа Франциск: Не може да има равенство между жертва и агресор

Зеленски към папа Франциск: Не може да има равенство между жертва и агресор

Помолих да осъди руските престъпления в Украйна

На 13 май украинският президент Володимир Зеленски се срещна с папата във Ватикана и го помоли да подкрепи мирния план на Киев, за който украинският лидер многократно е заявявал, че не подлежи на преговаряне.

Планът предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на страната.

В началото на войната папата се опита да възприеме по-балансиран подход с надеждата да бъде посредник, но впоследствие започна категорично да осъжда действията на Русия, сравнявайки ги с някои от най-тежките престъпления срещу Украйна през съветско време.

Папата се застъпи за "творчески усилия за изграждане на мир" в Украйна

Папата се застъпи за "творчески усилия за изграждане на мир" в Украйна

Тази позиция резонира с линията на Будапеща

Франциск заяви, че украинската страна "не получава надежда" с перспективите за посредничество, но добави, че страните, подкрепящи Украйна, са формирали "много силен" блок.

Папата поиска от кардинал Матео Дзупи - председател на Италианската епископска конференция, да извърши мирна мисия в опит да се прекрати войната.

Дипломатически източник разкри, че Дзупи ще се опита да се срещне поотделно със Зеленски и руския президент Владимир Путин.

Папа Франциск: Войните са престъпление срещу Бога и човечеството

Папа Франциск: Войните са престъпление срещу Бога и човечеството

Той направи забележката си в годишната си реч