Папа Бенедикт XVI пристигна тази сутрин в Измир.

В Ефес главата на Римокатолическата църква отслужи литургия, единствената му изява под открито небе по време на посещението му в Турция. 

Литургията започна на мястото, където се смята, че Божията майка е прекарала последните дни от живота си. Събитието се охранява при изключителни мерки за сигурност, поканени са едва 250 гости, предаде АП.

По думите му общата почит към Дева Мария обединява вярващите християни и мюсюлмани.
От тук в Ефес, благословен от присъствието на Пресветата Дева, която, знаем, е почитана и от мюсюлманите, нека отправим към Бога специална молитва за мир между народите - каза папа Бенедикт XVI.

Припомняме, светият отец пристигна в Турция вчера на дълго очакваното и предизвикващо противоречиви реакции негово посещение. В каря на миналата седмица десетки хиляди турски граждани протестираха срещу визитата му. Бенедикт XVI си спечели много критики след една реч при посещението му в Германия по-рано тази година, когато се позова на думи на византийски император, осъждащи ислямската религия.

При срещите си вчера папата изрази подкрепа за усилията на Турция да се присъедини към ЕС, с което се дистанцира от позицията си по този въпрос, когато бе кардинал, предаде Си Ен Ен.

В отговор днешните издания на турските вестници разглеждат в положителна светлина първия ден от посещението със заглавия като „Изненада от папата" и „Призив за диалог от папата".

Посещението на римокатолическия папа се следи с изключително внимание заради неговата символичност, свързана и с надеждите за помиряване и изглаждане на противоречията между християнския и мюсюлманския свят.

Изключителен интерес предизвиква и визитата му в Истанбул, за където той ще се отправи след Ефес. Очаква се Бенедикт XVI да посети „Света София", първоначално християнски храм, след това джамия, а сега музей. Отецът ще посети и намиращата се в близост Синя джамия.

Световните медии припомнят, че при посещението си през 1967 папа Павел VI коленичи в „Света София" за молитва, което поражда остри протести, че се нарушава светският характер на музея. Предполага се, че всеки религиозен жест сега ще предизвика сходни реакции.