бенедиктПапа Бенедикт XVI осъди всеки акт на насилие, извършен „в името на Бог" по време на религиозна конференция, която събра във Ватикана католически духовници и други религиозни лидери от Близкия изток.

„Вярва се, че в името Господне се пролива кръв, но това не е от Господ. Това са фалшиви божества, които трябва да бъдат разкрити", заяви Бенедикт в началото на конференцията.

Една от целите на съвещанието е да се обсъдят проблемите на стопяващите се християнски общества в Близкия изток, но освен това ще се търси начин за подпомагане на преговорите между Израел и Палестина, както и стратегия за борба с ислямския екстремизъм. Духовниците ще обсъждат тези въпроси до 24 октомври.

Един от официалните езици на срещата е арабският, а сред участниците са представители на католическия клир, ирански аятолах и британски равин. По време на меса, проведена в неделя, Бенедикт XVI призова християнството, ислямът и юдеизмът да „създадат духовни и културни ценности, които да обединят хората и да премахнат насилието" от Близкия изток