Папа Франциск благодари на хуманитарните организации, които спасяват и се грижат за мигранти и осъди "стерилното лицемерие" на онези, които си затварят очите за бедните в света, търсещи сигурност и достоен живот, съобщава "Асошиейтед прес".

Франциск отслужи меса за мигрантите и за онези, които се грижат за тях, в базиликата "Св. Петър", апелирайки за внимание към тяхното тежко положение, докато Европа, САЩ и други страни все по-често затварят вратите, пристанищата и границите си за тях.

Австрия предлага да се прекрати приема на мигранти в ЕС

Австрия предлага да се прекрати приема на мигранти в ЕС

Това съобщава френският вестник "Монд", който се позовава на документ

Месата отбеляза петата годишнина от историческото посещение на Франциск на остров Лампедуза, сицилиански остров, който в продължение на години беше основна дестинация за мигрантите, които трафиканти прекарват от Либия към Европа. По време на това посещение, първото излизане на Франциск извън Рим след избора му през 2013 г., новият папа осъди "глобализацията на безразличието", което светът е показал към мигрантите, бягащи от война, бедност и предизвикани от климатичните промени природни бедствия.

В годините след това, и особено през последните месеци, правителствата на Италия, САЩ, Унгария и др. приеха твърди политики срещу мигрантите, които са точно противоположните на често повтаряните призиви на папа Франциск към правителствата да отворят сърцата и вратите си за онези, които са изпаднали в беда.

Меркел и Орбан в сблъсък какво е хуманност към мигрантите

Меркел и Орбан в сблъсък какво е хуманност към мигрантите

Иска да защити "хуманността" на Европа

По-конкретно Италия и Малта затвориха пристанищата си за хуманитарни организации, които спасяват мигранти в Средиземно море, докато администрацията на Тръмп наложи политика, която към момента е отменена, за разделяне на деца от техните родители нелегални имигранти на границата между САЩ и Мексико.

Франциск не е споменал нито една страна по име в проповедта си, но е заявил, че единственият "разумен отговор" днес на феномена на глобалната миграция е да се покаже солидарност и милост. Отговорът, посочва той, трябва да вземе предвид справедливото разпределение на отговорностите, като същевременно се гарантират правата и достойнството на всички.

Повече от 1000 загинали мигранти в Средиземно море през 2018-а

Повече от 1000 загинали мигранти в Средиземно море през 2018-а

Около 204 души са загинали само през последните дни

Препращайки към библейската история за добрия самарянин, Франциск осъдил "стерилното лицемерие на онези, които не искат да изцапат ръцете си", грижейки се за най-слабите и най-маргиналните в обществото.

Такова изкушение, предупреди папата, е "силно представено" днес, докато светът се бори с миграционните потоци.

"Това приема формата на затваряне на сърцата ни към онези, които имат право, точно както ние имаме, на сигурност и достойни условия на живот. Това изгражда стени, истински или виртуални, вместо мостове", изтъква още Франциск.