Австрия се е обявила против миграционната политика на ЕС и е предложила да се прекрати регистрирането на бежанските молби за получаване на статут на територията на ЕС.

Това съобщава френският вестник "Монд", който се позовава на документ, информира ТАСС.

Според документа, предоставен на експерти от страните членки на ЕС за разглеждане, Австрия предлага да се създаде нова "система за защита", която "изключва подаване на молби за предоставяне на убежище на европейска земя".

Както отбелязва "Монд", целта е "до 2025 г. да се гарантира убежище само на тези, които уважават ценностите на ЕС и основните права и свободи".

Вестникът допълва, че текстът на документа започва с това, че "политическият елит и ЕС са изгубили контрол над ситуацията" с пика на мигрантската криза през 2015 г. Говори се за "неспособността на 28-те страни да спрат потоците и да подсигурят безопасността по външните граници". Допълва се, че кризата от 2015 г. е докарала общата система за предоставяне на убежище до предела и е показала фундаменталните недостатъци в защитата на външните граници на ЕС. Подчертава се, че пристигналите в ЕС мигранти не се нуждаят от закрила, защото това са хора, които използват престъпни структури и се чувстват достатъчно силни, за да предприемат подобни пътувания. В документа се изтъква, че мигрантите срещат проблеми при интегрирането си в европейското общество и мнозина са особено възприемчиви на идеологии, враждебни на свободата.