Папа Франциск призова ислямистката групировка "Хамас" да освободи всички заложници, които задържа при нападението си срещу Израел през уикенда, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

Той изрази и сериозна загриженост относно "пълната" обсада, наложена на ивицата Газа от Израел.

"Моля се за онези семейства, които видяха как един празничен ден се превърна в ден на траур, и моля заложниците да бъдат незабавно освободени", заяви главата на Римокатолическата църква по време на седмичната си аудиенция.

Хуманитарни организации за ситуацията в ивицата Газа: Това е колективно наказание

Хуманитарни организации за ситуацията в ивицата Газа: Това е колективно наказание

Най-малко 950 палестинци са убити, а над 5000 са ранени

Относно отговора на Израел на "Хамас" папа Франциск посочи: "Право на тези, които са нападнати, е да се защитават, но аз съм много обезпокоен от пълната обсада, в която живеят палестинците в Газа, където също има много невинни жертви".

"Тероризмът и екстремизмът не помагат за постигане на решение на конфликта между израелци и палестинци, а подклаждат омраза, насилие, отмъщение и само карат и двете страни да страдат", добави той.

"Близкият изток не се нуждае от война, а от мир - мир, изграден върху справедливост, диалог и смелостта на братството".

Броят на жертвите от петдневните ожесточени сражения между "Хамас" и Израел се увеличи драстично през нощта, след като Израел продължи да бомбардира Газа.

В Израел броят на жертвите при изненадващото нападение от бойци на "Хамас" в събота нарасна до 1200, което прави атаката най-смъртоносната в 75-годишната история на страната.

Междувременно властите в Газа съобщиха за над 900 убити вследствие на нанесените от Израел въздушни удари по територията.

"Хамас": При всеки удар от Израел ще екзекутираме по един заложник

"Хамас": При всеки удар от Израел ще екзекутираме по един заложник

Ескалация на напрежението