Привлекателността на руските пари кара някои страни да станат толерантни към агресията на Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Във видеообръщение към латвийския парламент той отново отхвърли призивите за приемане на териториални отстъпки, за да успокои Москва.

Днес чуваме, че уж на Русия трябва да се даде това, което иска, че уж е необходимо да се съгласим някои народи да бъдат лишени от част от техните външнополитически права, отбеляза държавният глава.

Трябва да отстояваме принципа, че нацията е важна, категоричен бе той.

Песков: Москва очаква от Киев да приеме исканията й и да осъзнае реалната ситуация

Песков: Москва очаква от Киев да приеме исканията й и да осъзнае реалната ситуация

Така той коментира изказването на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър

Зеленски вече заяви, че страната му няма да отстъпи от територията си на Русия в името на мира. По негови думи войната може да бъде разрешена само чрез дипломация.

Заявената позиция на бишия държавн секретар на САЩ Хенри Кисинджър, че в името на мира може да се наложи Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, беше остро критикувана в Киев. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, каза, че предложенията на някои западни партньори за териториални отстъпки са "удар с нож в гърба" за Киев.

На този фон по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия очаква Украйна да приеме исканията й и да осъзнае истинската ситуация.

Путин няма да диктува условията за мир в Украйна, твърд Шолц

Путин няма да диктува условията за мир в Украйна, твърд Шолц

Руският президент щял да преговаря сериозно за мир само ако осъзнае, че не може да пробие отбраната на Украйна