Русия очаква Украйна да приеме исканията й и да осъзнае истинската ситуация. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Москва очаква Киев да приеме исканията на Москва и да осъзнае фактическата ситуация - реалната ситуация, която съществува", каза говорителят на Кремъл.

По-рано заявената позиция на бишия държавн секретар на САЩ Хенри Кисинджър, че в името на мира Украйна може да се наложи да направи териториални отстъпки на Русия, беше остро критикувана в Киев. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, каза, че предложенията на някои западни партньори за териториални отстъпки са "удар с нож в гърба" за Киев.

В същото време Песков, говорейки за това, отбеляза: "Това не са териториални отстъпки". "Киев трябва да признае фактическата ситуация и просто да я оцени трезво", повтори той.

Припомняме, че в тардиционното си вечерно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили на страната му са изправени пред много тежка руска офанзива на изток и затова Украйна се нуждае от още оръжия без изключение или ограничение.

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Луганска област остана без снабдяване с газ, вода и осветление

Песков нарече неприемливи и обвиненията на Запада, че Руската федерация блокира доставките на зърно от Украйна. "Ние категорично отхвърляме тези обвинения и, напротив, обвиняваме западните страни, че са предприели редица незаконни действия, довели до тази блокада", каза той.

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж

Блокадата на черноморските проливи от руския флот може да доведе до сериозна световна продоволствена криза

Прессекретарят на президента каза още, че МААЕ обсъжда с Руската федерация и Украйна възможността за посещение в атомната електроцентрала в Запорожие.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза, че Запорожската АЕЦ разполага с 30 000 кг плутоний и 40 000 кг обогатен уран.

"Агенцията е в контакт както с украинската страна, така и с руската страна относно организацията на това пътуване", каза говорителят на Кремъл в отговор на въпрос на ТАСС дали МААЕ е поискала от Руската федерация да организира достъп до съоръжението.

Кулеба разочарован: НАТО се страхува да не ядоса Путин

Кулеба разочарован: НАТО се страхува да не ядоса Путин

Според него НАТО като институция не прави нищо в подкрепа на Украйна