Двама французи са загинали при атаката на "Хамас" срещу Израел, а други 14 са в неизвестност и има вероятност да са заложници.

Това съобщи френското външно министерство в понеделник.

"В момента скърбим за смъртта на двама наши сънародници и оставаме без новини за други четиринадесет, чието положение се счита за много тревожно", се казва в изявление на външното министерство.

"Информацията, с която разполагаме, ни позволява да смятаме за много вероятно вземането на заложници на някои от тях, включително на непълнолетно дете на дванадесет години" - отбеляза в. "Фигаро".

По-рано говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят заяви, че израелските власти работят за установяване на националността както на убитите при нападението от "Хамас", така и на хората, взети за заложници и отведени в ивицата Газа.

"Работим по съставянето на списък на загиналите. Това ще отнеме още няколко дни", каза той на видео брифинг за репортери. Хаят обясни, че властите планират да установят националността на загиналите.

Продължава и работата по установяване на националността на хората, държани като заложници в Газа от бойците на Хамас, каза той. "Сред заложниците има израелци, чужденци и хора с двойно гражданство", добави говорителят на външното министерство.

"Хамас": При всеки удар от Израел ще екзекутираме по един заложник

"Хамас": При всеки удар от Израел ще екзекутираме по един заложник

Ескалация на напрежението

На 7 октомври от ивицата Газа бяха извършени ракетни нападения срещу южната и централната част на Израел. Десетки палестински бойци проникнаха от Газа на израелска територия с камиони и парапланери. На свой ред Израелските сили за отбрана обявиха началото на операция "Железни мечове". Израелските власти официално обявиха, че страната е във война.

Стотици хора бяха убити, а хиляди ранени и от двете страни.