Заподозреният за атентатите в Париж Салах Абдеслам е бил ранен в крака и арестуван при антитерористична операция в Брюксел. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на информация от полицейски източник и местни медии.

Информацията за ареста на Абдеслам бе потвърдена и от белгийския федерален прокурор. На среща премиерът на Белгия Шарл Мишел и френският президент Франсоа Оланд обсъждат антитерористичната операция. 

„Хванахме го”, написа в Туитър държавният секретар по миграция Тео Франкен.

Франция очаква бързото екстрадиране на Абдеслам

Франция очаква бързото екстрадиране на Абдеслам

Белгия потвърди, че той е между задържаните

По-рано стана ясно, че белгийската полиция е предприела антитерористична операция в брюкселското предградие Моленбек. Чути са изстрели. Кметът на Моленбек е обявил извънредно положение. 

Снимка 209494

Преди атентатите в Париж Абдеслам е живял в Моленбек. 

Белгийско радио съобщи, че двама души са били ранени при операцията. Един от ранените е обсаден. По-късно белгийски вестник съобщи, че общо петима заподозрени са задържани. 

Първоначално информацията за раняването и ареста на най-издирвания за атентатите в Париж – Абдеслам, се появи в белгийски вестник. Имаше информации, че след като е бил ранен, той се е скрил. В някои медии се появи информация и за убит при операцията в белгийското предградие. 

Френският президент Франсоа Оланд заяви по-рано, че няма потвърждение на информацията, че заподозреният за атентатите в Париж Салах Абделсам е арестуван в Белгия. Френската полиция пък съобщи, че най-малко още един заподозрян се укрива в Брюксел. 

Снимка 224656

Източник: колаж БиБиСи

След информациите за полицейската операция в предградието премиерът на Белгия Шарл Мишел е забелязан да напуска срещата на лидерите на ЕС.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че при антитерористичната операция във вторник вероятно е избягал основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам. Негови пръстови отпечатъци и ДНК са били открити в апартамента, който полицията щурмува.

Срещу полицаите бе открита престрелка от хората в апартамента, като четирима от тях бяха ранени. Снайперист уби един терорист, а двама успяха да избягат. Смята се, че Абдеслам е именно един от избягалите.

Стана ясно също, че убитият терорист е бил издирван за атентатите във френската столица.