Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес не успя да спечели подкрепата на парламента за съставяне на правителство в първия кръг от гласуването, информират световните медии.

Санчес получи подкрепата на 166 депутати, докато 165 гласуваха против него. Имаше и 18 въздържали се, докато един депутат не е участвал в гласуването.

Социалистите печелят изборите в Испания, силно представяне за каталунските партии

Социалистите печелят изборите в Испания, силно представяне за каталунските партии

Нямат пълно мнозинство за самостоятелно правителство

Санчес спечели подкрепата на собствената си Социалистическа партия, лявата "Подемос", както и на баската PNV, Галисийския националистически блок и още три малки партии.

Сега премиерът е изправен пред още едно гласуване, което ще се проведе на 7 януари.

За да спечели на първия тур от гласуването, премиерът трябваше да бъде подкрепен от абсолютно мнозинство, което означава 176 гласа в 350-местния парламент. Вторият тур, от друга страна, изисква подкрепата на обикновено мнозинство.

Испания се намира в политическа безизходица от близо година в контекста на стремежа на Каталуния за отцепване от страната. В страната се проведоха четири парламентарни избори през последните четири години.

Временно изпълняващият длъжността премиер Педро Санчес в момента се опитва да спечели подкрепата за сформиране на коалиционно правителство в първия подобен ход след Гражданската война в периода 1936-1939 г.