Народният съвет (парламентът) на Сирия подкрепи решение, заклеймяващо като геноцид масовите убийства на арменци от Османската империя по време на Първата световна война.

Сирийските депутати са приели решението единодушно, съобщава сирийската държавна новинарска агенция САНА.

Те изразиха симпатия към арменския народ и признаха това, което нарекоха "систематично етническо прочистване и клане" на арменци, сирийци и асирийци от Османската империя, като призоваха международната общност също да осъди геноцида.

Ердоган: Бомбардираме цяла Сирия, ако режимът на Асад и Русия не спрат избиването на цивилни

Ердоган: Бомбардираме цяла Сирия, ако режимът на Асад и Русия не спрат избиването на цивилни

Тази закана отправи президентът на Турция Реджеп Ердоган

Налице е научен консенсус сред историците, че около 1,5 млн. арменци са били избити, а много повече са депортирани от Османската империя, като това според мнозина учени представлява геноцид. Досега 32 страни официално са признали геноцида над арменците. Турция признава, че масови убийства са били извършвани по време на Първата световна война и през следващите години, но оспорва броя на убитите и отхвърля термина "геноцид".

Резолюцията беше приета в момент, когато сирийски и турски правителствени сили се озоваха в сблъсък в сирийската провинция Идлиб, последната територия извън контрола на сирийския президент Башар Асад, понастоящем контролирана от опозиционни бунтовници и по-радикални джихадистки групировки, включително "Хаят Тахрир ал Шам".

Турция унищожила 101 цели в Сирия в отговор на атака срещу нейни войници в Идлиб

Турция унищожила 101 цели в Сирия в отговор на атака срещу нейни войници в Идлиб

Нанесла удари срещу общо 115 сирийски цели

Докато войските, лоялни на Асад и подкрепяни от Русия напредват, Турция разположи свои войски в Идлиб, за да защити цивилните и да предотврати изселването на бежанци, които да се насочат към границата ѝ.

Сирия обвини Турция, че подкрепя и въоръжава терористите в Идлиб и осъди военното ѝ присъствие в провинцията като незаконно.