Националният съвет - парламентът на Словакия, осъди престъпленията, извършени от Руската федерация срещу украински жени и деца.

Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на решение на парламента.

Парламентът също така призова словашкия главен прокурор Марош Жилинк да прецени дали насилственото прехвърляне на деца от Украйна в Русия представлява престъпление геноцид. След това той трябва да разгледа възможността за започване на наказателно производство.

"Парламентът изразява крайно възмущение от жестокостите, включително незаконното депортиране на жени и деца, които са отведени против волята им в Руската федерация, където са изправени пред настаняване в лагери за задържане, смяна на лицата и други действия, които могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления и престъпления срещу човечеството", се казва в изявлението.

Депутатите призовават словашкото правителство да предостави национална помощ на украинците в усилията им да се борят с безнаказаността на престъпленията.

Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на руската агресия

Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на руската агресия

Главният прокурор на САЩ посети Украйна

В същото време те настояват правителството, в сътрудничество с други правителства от ЕС, да предприеме всички необходими стъпки в международните институции. Целта е да се подпомогне наказателното преследване на руските длъжностни лица и на всички лица, отговорни за тежки престъпления. 

Парламентът изразява своя интерес да помогне на украинците да разследват най-тежките престъпления, извършени срещу цивилни граждани. Той също така призовава международните организации, особено ООН и Международния комитет на Червения кръст, да увеличат усилията си за връщане на депортираните при техните семейства в Украйна.

В декларацията парламентът също така призовава Руската федерация незабавно да прекрати депортирането на украински деца и жени и да върне дишането в Украйна. 

Полша стартира инициатива за издирване на украински деца, отведени в Русия

Полша стартира инициатива за издирване на украински деца, отведени в Русия

Целта е да се привлече внимание върху проблема

Руската федерация също така е призована незабавно да спре да убива, изнасилва и измъчва украински граждани.