Фракции на Социалдемократическата партия и партия „Ата-Журт" (Татковина) в Киргизия се договориха за създаване на управляваща коалиция, която се формира под ръководството на опозиционната партия „Република", съобщава Интерфакс.

От партия „Република" са съобщили, че подписването на официалния документ за създаване на коалицията ще се състои на 16 декември, четвъртък.

Създаваната коалиция ще има подкрепа от 77 гласа в 120-членния парламент. „Република" има 23 депутати, СДПК - 26 и „Ата-Журт" - 28.

В проекта на коалиционното съглашение е посочено, че лидерът на СДПК Алмазбек Атамбаев ще бъде издигнат за премиер, а ръководителите на „Република" и „Ата-Журт" Ахматбек Келдибеков и Омурбек Бабанов съответно за председател на парламента и първи вицепремиер.

В парламента на Киргизия, избран в резултат на изборите на 10 октомври 2010 година, са представени 5 партии. Две проправителствени - социалистическата „Ата-мекен" и Социалдемократическата партия на Киргизстан и три опозиционни -  "Ар-Намъс" ("Достойнство/Чест"), "Ата-Журт" ("Татковина/Родина") и "Република".

Ръководството на социалистическата „Ата-мекен" заяви готовността си да мине в опозиция. За подона възможност днес заявиха и представители на „Ар-Намъс".

Припомняме, че на 3 декември в Киргизия се разпадна управляващанта коалиция, сформирана от лидера на проправителствената Социалдемократическа партия Алмазбек Атамбаев. Парламентът не можа да се договори за председател.