Лидерите на двете най-големи партии в Северна Македония СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се споразумяха предсрочните парламентарни избори да се състоят на 15 юли, предаде БНР.

ВМРО-ДПМНЕ ще участва в изборите на 15 юли, съобщи председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски във Фейсбук. Той заяви, че двете условия, за които ВМРО-ДПМНЕ настояваше, са били приети.

"Първо протоколите за защита на здравето на гражданите, второ мисията на ОССЕ за защита на волята на гражданите", написа Мицкоски.

Пред това ВМРО-ДПМНЕ настояваше изборите да се проведат на по-късна дата и заплашваше да ги бойкотира.

Председателят на СДСМ Зоран Заев заяви на пресконференция, че е разговарял с Мицкоски по телефона и той е потвърдил, че опозиционната партия ще участва в избори на 15 юли.

Заев призова президента Стево Пендаровски да обяви ново извънредно положение от 10 дни, за да се промени денят на изборите и да се даде възможност на правителството да вземе нови решения, с които да се уредят подробности за гласуването.

Планът е гласуването да продължи три дни - на 13 и 14 юли да гласуват болните, немощните и позитивните на коронавирус или хората, които са под карантина или в самоизолация. Гласуването на изборния ден 15 юли, сряда, който ще бъде неработен за всички граждани, ще продължи от 7 до 21 часа.

Али Ахмети призова за избиране на първия албанец премиер на Северна Македония

Али Ахмети призова за избиране на първия албанец премиер на Северна Македония

Не е ясно кога ще се проведат парламентарните избори след отлагането им от 12 април