Всички партии на албанците в Северна Македония да се обединят за избиране на първия албанец премиер на Северна Македония. За това призова лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, цитиран от македонските медии и БНР.

В петък в речта си за годишнината от основаването на партията Ахмети отчете какво са постигнали досега албанците в управлението на страната през изминалите 18 години. Сякаш между другото той посочи, че следващата цел, която те трябва да реализират, е албанец да заеме поста премиер на Северна Македония.

В събота Ахмети разпространи видео, в което обяснява необходимостта от равноправие на албанците, които срещали трудности при заемане на работни места, във всекидневния живот. Според него те били изправени пред селективно правосъдие.

"Това ни подтикна да направим следващата стъпка, за да отстраним и последните трудности за гражданите албанци по начин, който да осигури пълно равноправие, цялостен подход и отговорност в управлението. Това е причината да се ангажираме да имаме първи премиер албанец в Северна Македония", каза Ахмети. Той призова албанските партии и да се обединят за постигането на тази цел.

На изборите през 2016 г. Демократичният съюз на интеграция (ДСИ е най-голямата партия на албанците в Северна Македония - б.р.) спечели около 7 % от гласовете - най-много от албанските партии. ДСИ получи 9 мандата в парламента, като влезе в коалиционното правителство на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев. Преди това партията беше коалиционен партньор в правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

Към момента не е ясно кога ще се проведат парламентарните избори в Северна Македония, които бяха отложени от 12 април заради пандемията от коронавирус. Сега начело на служебния кабинет е Оливер Спасовски.