Основната опозиционна Либерална корейска партия осъди декларацията на двете Кореи след историческата среща между лидерите на двете държави днес, наричайки я политическа шарада (салонна игра) в името на мира, съобщава "Йонхап".

Лидерът на партията Хон Йон-пьо написа коментара си във "Фейсбук" след оповестяването на съвместната декларация, подписана от южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския вожд Ким Чен-ун.

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

След преговори със САЩ и Китай

Споразумението дава обещание двете страни да се ангажират с пълно ликвидиране на ядрените оръжия на Корейския полуостров и намаляване на военното напрежение.

"В края на краищата срещата на върха не беше друго, а съвместно "мирно шоу" ... между Ким Чен-ун и правителството на Мун", написа Хон.

Председателят на консервативната партия разкритикува остро правителството на Мун Дже-ин за това, че "не можа да обели дума Севера да се откаже от ядрените си оръжия" и нарече декларацията "диктовка" на думите на Ким, прието от Мун.

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея
Обновена

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея

"Нека построим един по-добър свят"

От друга страна, управляващата Демократическа партия нарече резултата от срещата "историческа декларация, която проправя нов път към мир и облекчаване на напрежението на Корейския полуостров".

Малка опозиционна партия обръща специално внимание на фразата "пълно ядрено разоръжаване" на Корейския полуостров, която е изтъкната в съвместната декларация. Но тя повтори позицията, призовавайки за по-осезаеми усилия от страна на Северна Корея за осъществяване на процеса по ядреното разоръжаване.

Тръмп хвали историческата среща КНДР-Република Корея
Обновена

Тръмп хвали историческата среща КНДР-Република Корея

Корейската война ще приключи

"Това, което е най-важно, е как ще го приложим това на практика", подчерта говорителят на партията.

Партията за демокрация и мир и Прогресивната партия за справедливост приветстваха срещата на върха.

Говорителят на Прогресивната партия за справедливост призова американския президент Доналд Тръмп "активно да се присъедини към настроението за мир" за успешна среща с Ким, която масово се очаква да се състои в края на май или началото на юни.