Дясната партия Ликуд на израелския премиер Бенямин Нетаняху намали разликата зад центристката партия на бившия министър Бени Ганц, който напусна правителството на военното единство в неделя, показаха две проучвания в петък, цитирани от "Ройтерс".

Проучванията за левия всекидневник Ma'ariv и десния вестник Israel Hayom показаха, че Ликуд печели 21 места зад Партията на националното единство на Ганц, която взима 24. Проучването на Ma'ariv миналата седмица показа, че партията на Ганц има 27 места спрямо около 30 в началото на годината.

Проучването на Ma'ariv показва, че настоящата управляваща коалиция печели 52 места в 120-местния Кнесет срещу 58 за основните опозиционни партии, като балансът от 10 места се държи от Обединената арабска листа и левицата Hadash-Ta'al.

Проучването на Israel Hayom постави коалицията на 50 места срещу 61 за опозиционните партии и 9 за UAL и Hadash-Ta'al.

И двете проучвания показаха, че мнозинството от гласоподавателите биха предпочели Ганц за министър-председател в директен избор с Нетаняху. Проучването на Израел Хайом обаче показа, че ако бившият премиер Нафтали Бенет обедини сили с Авигдор Либерман и Гидеон Саар, други двама десноцентристки политици извън лагера на Ликуд, техният съюз може да победи както Ликуд, така и Партията на националното единство на Ганц.

Ганц напуска израелското правителство

Ганц напуска израелското правителство

Оставката му бе очаквана

Ганц, бивш армейски генерал и министър на отбраната в последното правителство, се присъедини към коалицията на Нетаняху миналата година като жест на национално единство след опустошителната атака на Хамас на 7 октомври.

Въпреки това той се сблъсква многократно с други министри и напусна правителството, след като поиска от Нетаняху да формулира ясен стратегически план за войната в Газа, която вече е в деветия месец.

Нетаняху, който е широко обвиняван за пропуските в сигурността, позволили да се извърши атаката на 7 октомври, отказа да свика предсрочни избори и обикновено няма да се изправи пред избирателите до 2026 г., ако коалицията му с група от религиозни и десни прозаселнически партии държи.

Хамас настоява САЩ да окажат натиск върху Израел да приеме споразумението

Хамас настоява САЩ да окажат натиск върху Израел да приеме споразумението

Напрежение в Близкия изток