Израелският министър Бени Ганц в неделя обяви оставката си от извънредното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, съобщава "Ройтерс".

Оттегля се единствената центристка сила в крайнодясната коалиция на фона на продължилата месеци война в Газа.

Ганц прикани Нетаняху да договорят дата за предсрочни избори.

Ганц каза на пресконференция, че политиката замъглява съдбовните стратегически решения в кабинета на Нетаняху.

"Напускането ми, докато заложници и войниците, които се бия там, все още са в Газа, е мъчително решение, каза той. Нетаняху ни пречи да напреднем към истинска победа. Ето защо днес напускам извънредното правителство с тежко сърце, но с пълно доверие".

Премиерът Бенямин Нетаняху отговори: "Сега не е моментът да изоставим битката, време е да обединим силите си. Граждани на Израел, ние ще продължим да се борим до победа и постигане на всички цели на войната, първата от които е да освободим всички наши заложници и да елиминираме "Хамас".

Финансовият министър Бецалел Смотрич каза в изявление, че Ганц дава на враговете на Израел това, което искат. Запитан дали се притеснява, че напускането му ще се отрази на позицията на Израел в чужбина, Ганц каза, че и Галант, и Нетаняху знаят "какво трябва да се направи".

"Надяваме се, че ще се придържат към това, което трябва да се направи и тогава всичко ще бъде наред", каза той.

Припомняме, че оставката на Ганц бе очаквана. 

Времето не работи за Бени Ганц

Времето не работи за Бени Ганц

Самият Ганц обаче остава ключова политическа фигура в страната, доколкото той има три актива в настоящия момент

Ден по-рано израелски медии съобщиха, че Ганц може да обяви оттеглянето си още в събота. 

Бившият министър на отбраната се присъедини към кабинета на Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври като министър без портфейл. В средата на май месец, осем месеца след началото на войната с "Хамас", Бени Ганц заплаши да подаде оставка, ако правителството не представи следвоенен план за Газа до днес, 8 юни.

Според проучванията на общественото мнение понастоящем Ганц, ако правителството се разпадне и се проведат предсрочни избори, би имал добри шансове да замени Нетаняху на поста премиер. Центристкият блок на Ганц се раздели през март и партията му сама в момента не контролира достатъчно места в парламента, за да свали управляващата коалиция.

Миналата седмица обаче партия на Бени Ганц представи законопроект за разпускане на парламента и призова за нови избори. Нетаняху отхвърли исканията на Ганц като "празни думи", "чийто смисъл е ясен: край на войната и поражение за Израел, изоставяне на повечето от заложниците, запазване на "Хамас" и създаване на палестинска държава".

Центристката партия на Бени Ганц предложи разпускане на израелския военен кабинет

Центристката партия на Бени Ганц предложи разпускане на израелския военен кабинет

Този ход следва ултиматум, който Ганц постави пред правителството на Нетаняху този месец