Министърът във военния кабинет на Израел Бени Ганц може да обяви оставката си днес. Вчера бе обявено, че Ганц ще даде пресконференция в събота, а израелските медии тълкуват съобщението като знак за предстоящото напускане на Ганл на правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху, пише Der Standard.

Бившият министър на отбраната се присъедини към кабинета на Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври като министър без портфейл. В средата на май месец, осем месеца след началото на войната с "Хамас", Бени Ганц заплаши да подаде оставка, ако правителството не представи следвоенен план за Газа до днес, 8 юни.

Според проучванията на общественото мнение понастоящем Ганц, ако правителството се разпадне и се проведат предсрочни избори, би имал добри шансове да замени Нетаняху на поста премиер. Центристкият блок на Ганц се раздели през март и партията му сама в момента не контролира достатъчно места в парламента, за да свали управляващата коалиция.

Миналата седмица обаче партия на Бени Ганц представи законопроект за разпускане на парламента и призова за нови избори. Нетаняху отхвърли исканията на Ганц като "празни думи", "чийто смисъл е ясен: край на войната и поражение за Израел, изоставяне на повечето от заложниците, оставяне на Хамас непокътнат и създаване на палестинска държава".

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Дори и без необходимото споразумение за това, което следва

Нетаняху е подложен на все по-голям вътрешнополитически натиск: ежедневно хиляди демонстрират в израелски градове в подкрепа на изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня и връщането на заложниците. От друга страна крайно десните коалиционни партньори на Нетаняху заплашват да развалят коалицията в случай на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Правителството от седмици е изправено пред въпроса как Израел да постъпи с ивицата Газа след като приключи с терористичната организация "Хамас". И американската администрация предупреди управляващите в Израел, че се нуждаят от ясен и конкретен план за бъдещето на Газа, тъй като на дневен ред стои един потенциален вакуум във властта, който може да бъде запълнен от хаос. Отделно на това най-близките съюзници на Израел, САЩ признаха и че неприемането и невлизането в сила на последното предложено споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа има и вътрешнополитически основания

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Партията обеща "пълна подкрепа" на предложението

Рано тази сутрин израелските военни съобщиха, че са неутрализирали високопоставен член на общите сили за сигурност на "Хамас" в Рафах. Той е бил убит при въздушен удар на изтребител вчера, съобщават военните.

Според ЦАХАЛ това е Саламе Мухаммад Абу Аджадж, един от командирите на общите сили за сигурност в Рафах.