Шотландската национална партия (SNP) ще ръководи Шотландия с малцинството в парламента, съобщи днес лидерът на партията Хумза Юсаф, като обяви край на коалицията със Зелената партия. Това е в резултат от спор относно цели, свързани с изменението на климата, предават от Reuters.

Първият министър на Шотландия и лидер на SNP Юсаф заяви, че макар коалицията със Зелените да е постигнала успехи, сега той преценява, че ползите вече не си струват необходимия компромис.

"Занапред в най-добрия интерес на народа на Шотландия е да се преследва различно споразумение", посочи Юсаф по време на пресконференция, като добави, че е уведомил Зелените за незабавно прекратяване на коалиционното споразумение.

SNP има 63 членове в шотландския парламент от общо 129, докато Зелените имат 7. И двете партии подкрепят шотландската независимост, като в миналото Зелените са заемали два младши поста в шотландското правителство. Допълнително, Консервативната партия, която управлява Обединеното кралство, има 31 членове, а лейбъристите са с 22.

От Reuters припомнят, Шотландия се отказа от целта си за намаляване на емисиите на парникови газове със 75% до 2030 г., като това оказа натиск върху коалиционното споразумение, сключено през 2021 г., след като националистите не успяха да осигурят абсолютно мнозинство.

Китай планира център за производство на вятърни турбини в Шотландия

Китай планира център за производство на вятърни турбини в Шотландия

По предварителни данни се очаква вятърните паркове да бъдат завършени към 2030 г.