Компанията Transocean, собственик на нефтената платформа Deepwater Horizon, обвини Бритиш Петролиум в укриване на важни доказателства, необходими за разследването на инцидента.

Това съобщи АП.

Агенцията цитира писмо, което Transocean е изпратила до адвокатите на нефтения гигант. В документа се казва, че Би Пи разполага с данни, позволяващи да се установи точната причина за аварията, "довела до смъртта на 9 души и замърсяването на Мексиканския залив".

В писмото се казва, че отказът на Би Пи да предостави някои докумнети възпрепятства и собственото разследване на Transocean.

Представители на Би Пи нарекоха обвиненията неоснователни и ги считат за рекламен трик, с което компанията се опитва да отвлече вниманието от собствената си роля в аварията.

АП отбелязва, че на Би Пи и Transocean им предстоят дълги съдебни дела, в хода на които ще се изяснява дела на отговорност на всяка от компаниите, както и какви суми трябва да бъдат изплатени като компенсации на потърпевшите страни.

До този момент в американски съдилища са подадени 200 иска от роднини на загиналите на платформата DeepWater Horizon, както и от пострадали. Ответници по тези искове се явяват British Petroleum, Transocean и още няколко компании.