Партньорите на Киев са поискали от Швеция да се откаже от плановете си за изпращане на изтребители JAS 39 Gripen в Украйна, каза шведският министър на отбраната Пол Йонсон в интервю за портала EE.

Според него това е необходимо, за да може партньорите да се съсредоточат върху доставката на един тип самолети - F-16.

Йонсон направи това изявление след преговори в рамките на така наречената "коалиция за противовъздушна отбрана" - група от страни, които се ангажираха да организират доставката на системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

В същото време, според министъра, доставките на "Грипен" може да се осъществят в бъдеще. "Ние по никакъв начин не изключваме възможността това да стане актуално в бъдеще, но сега основният фокус на украинската страна е върху изпълнението на програмата F-16".

Първите изтребители F-16 от Белгия ще пристигнат в Украйна преди края на годината

Първите изтребители F-16 от Белгия ще пристигнат в Украйна преди края на годината

Страната е готова да прехвърли на Киев 30 изтребителя F-16 до 2028 г., след като получи първите два F-35 до края на 2024 г.

Белгия, Нидерландия, Дания и Норвегия обещаха да прехвърлят своите F-16 в Украйна, но кога точно ще стане това не се знае. В момента се смята, че Дания трябва първа да прехвърли изтребителите, но според правителството това ще стане "през следващите месеци".

JAS 39 Gripen е много реална алтернатива на F-16. За разлика от американския изтребител, това е доста непретенциозен самолет, способен да излита от по-малко подготвени летища.

Освен това той се счита за сравнително евтин за поддръжка и има много ниска цена на полетен час, която включва всички оперативни разходи.

Въпреки че F-16 има доста високи характеристики, самолетите, които европейските страни ще прехвърлят на Украйна, са построени през 80-те години. Независимо, че са обновявани неколкократно, те все още имат някои недостатъци, които не могат да бъдат коригирани. JAS 39 Gripen е самолет, произведен през 90-те години, тоест по-нов. И въпросът не е само, че той е проектиран по-късно, той е оборудван с по-модерно оборудване, това са физически по-малко износени самолети.

И накрая, Gripen може да носи по-голямо разнообразие от оръжия, включително Sidewinder, Amraam, Maverick и други ракети от арсенала на F-16. В същото време шведските изтребители също са способни да използват много европейски авиационни ракети и бомби.

Недостатъкът на шведския самолет е, че има малко производство и поддръжката му може да бъде по-трудна за организиране.

Въпреки това Швеция вероятно е заинтересована този самолет да се докаже в реални бойни условия - той се рекламира активно на световния оръжеен пазар и бойният опит би повишил репутацията на този самолет.

Както отбелязва порталът TT, опозицията в Швеция поиска правителството незабавно да достави тези самолети на Украйна, "но сега това е изключено".

Politico: Украинските пилоти на F-16 завършиха обучението си в САЩ

Politico: Украинските пилоти на F-16 завършиха обучението си в САЩ

Военните са прехвърлени в Европа