Дания започна да отваря училищата, след като един месец те бяха затворени заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), като с това страната се превръща в първата страна в Европа, която го прави.

Детски ясли, детски градини и начални училища бяха отворени, съобщава кореспондент на "Франс прес", след като те бяха затворени на 12 март в опит да се ограничи разпространението на епидемията.

Часовете обаче се възобновяват само в около половината от датските общини и в около 35% от училищата в столицата Копенхаген, тъй като някои поискаха повече време за адаптиране към наложените здравни мерки.

Очаква се всички училища да отворят отново до 20 април.

Дания мисли да облекчи карантината

Дания мисли да облекчи карантината

Детските градини започват работа

В началото на април правителството на страната обяви, че училищата ще бъдат отворени отново, "при условие, че всички спазват дистанция и мият ръцете си".

Училищата са длъжни да гарантират, че се поддържа разстояние от два метра между бюрата в класните стаи и трябва да се организират междучасия за малки групи.

За да се придържат към насоките, много училища предпочитат часовете на открито, което представлява предизвикателство за училищата в градските райони.

Някои родители се обявиха срещу отварянето на училищата, изтъквайки опасения за здравето. Петиция, озаглавена "Моето дете не е морско свинче", събра около 18 000 подписа.

Дания и Естония съобщиха за първи случаи на коронавирус

Дания и Естония съобщиха за първи случаи на коронавирус

Мъж от Дания се е върнал наскоро от ски курорт в Северна Италия

Хенрик Вилхелмсен, директор на училище в столичния квартал Норебро, заяви, че "очакват доста деца да бъдат оставени вкъщи".

Учениците от горните класове на основните училища и средните училища ще продължат дистанционните часове и се очаква да се върнат в класните стаи на 10 май.

Към момента в Дания има 6 706 регистрирани заразени с коронавирус и 299 починали.

Страната е забранила събирането на повече от 10 души, а баровете, ресторантите, фризьорските салони, търговските центрове и клубовете са затворени.

Преди Дания, Австрия беше първата европейска държава, която обяви пътната си карта за завръщане към "новото нормално". Вчера тя позволи на малките нехранителни магазини да се отворят, като същевременно се спазват правилата за социално дистанциране и изисква да се носят маски в магазините и в обществения транспорт.

Австрия планира да държи училищата, кафенетата и ресторантите затворени поне до средата на май.